Tulppaani-lehti

Jäsenlehti Tulppaani

Loma

Työarjen jälkeen koittaa odotettu loma. Entä, jos ei ole lomaa, kun ei kannata tehdä töitä elintason laskiessa työnteon myötä?

Keväisin uutisoidaan lomasta. Mainokset pulppuavat kuvia kauniista lomavaatteista. Huvipuistot kilpailevat asiakkaista kutsuen viettämään riemukasta lomapäivää. Entä jos arki ja loma näyttäytyvät hyvin samanlaisina sen vuoksi ettei ole lomaa? Ei ole lomaa, koska ei ole työtä.

Peppi Pitkätossu suuttui Tommille ja Annikalle, koska hänellä ei ollut lomaa. Peppi ei käynyt koulua, jolloin hänellä ei myöskään ollut lomaa koulusta. Peppi päätti lähteä kouluun. Ihan kivuttomasti ei koulupäivä Pepillä sujunut. Lopulta Peppi päätyikin lykkäämään koulunjatkamista sopivampaan ajankohtaan. Peppi oli tyytyväinen. Hän sai itse päättää.

Entä jos ihminen haluaa tehdä työtä, johon on kouluttautunut, mutta työpaikkaa ei löydy, koska hän tarvitsee työhön ohjausta ja tukea? Miten ihminen silloin voi päättää omista asioistaan? Voiko hän silloin olla tyytyväinen?

Leo Kirjonen esitteli artikkelissaan ”Suuri osa työssäkäyvistä kehitysvammaisista saa viisi euroa päivässä” kehitysvammaisten ihmisten työllistymisen haasteita ja epäkohtia. Kehitysvammaliiton työllisyysasiantuntija Simo Klem kertoi artikkelissa, että Suomessa on noin 30 000 työikäistä kehitysvammaista ihmistä,joista noin 9000 henkilöä on mukana työtoiminnassa. Kaikki eivät kuitenkaan saa työstään asianmukaista palkkaa. Todellisessa työsuhteessa on vain noin 500 henkilöä. Työtoiminnassa mukana oleville maksetaan hyvinvointialueen kautta työosuusrahaa, joka on 0-12 euroa päivässä. (Lähde: www.verkkouutiset.fi.)

Törmäsin tähän samaan keskustellessani työntekemisestä kehitysvammaisen ihmisen kanssa. Hän oli hyvin selvillä työllistymisen haasteista ja epäkohdista. Tuntipalkan tulisi olla niin iso, että sillä pystyisi elämään. Asumistuki laskee nopeasti tulojen kasvaessa. Saattaa olla ettei työnteko kannata vaikka osaamista, intoa ja halua työntekoon olisi sopivasta työpaikasta puhumattakaan.

Samalla hetkellä toisaalla puhutaan työntekijäpulasta. Meillä olisi työikäisiä ammattilaisia työntekijöitä, jos vain ohjaus ja tuki työpaikoilla järjestyisi asian mukaisesti.

Keski-Suomen kehitysvammaisten tuki ry on mukana ESR (Euroopan sosiaalirahasto) rahoittamassa Tuettu osuuskunta hankkeessa,joka pureutuu tähän samaan tematiikkaan. Tehdystä työstä tulisi maksaa palkka työntekijälle. Hanke tuotti mm. kaksi opasta,joiden tavoitteena on mallittaa ja rohkaista työnantajia tukea tarvitsevan henkilön palkkaamiseksi.

Hyviä työntekijöitä löytyy, kun vain rohkeasti kohtaa jokaisen työnhakijan samalla miettien,mitä hyvää tämä ihminen ammattitaitonsa lisäksi mukanaan tuo? Vastaus on minulle itsestään selvä. Voisiko se olla tulevaisuudessa sitä myös muille?

Mielekkään ja palkalla arvostetun työn puuttuminen pysäyttää minut miettimään, mitä minä työssäkäyvänä, vammattomana aikuisena oikeasti odotan lomalta?

Odotan muutosta. Sitä, että arki ja aikataulut tuntuvat kaukaisilta. Sitä,että voin istua kahvikupposen kanssa terassilla aamuisin hieman pidempään,lorvailla pesis- ja futiskatsomoissa, syödä jäätelöä ja upottaa varpaat auringon lämmittämään hiekkaan. Eniten odotan kuitenkin kiireetöntä aikaa rakkaiden kanssa. Sitä toivon myös kaikille teille.

Maailma ei muutu yhdessä tai kahdessakaan yössä,joten sitä ennen eletään täysillä, hankitaan kokemuksia ja muistoja. Ravistellaan olettamuksia ihan tavoitellen sitten taasen syksyllä. Nyt nautitaan yhdessäolosta.

Päivi Muilu
Keski-Suomen kehitysvammaisten tuki ry
paivi.muilu@kstuki.fi

Tulppaani on yhdistyksen tiedotuslehti. Lehdestä voi lukea ajankohtaisia yhdistysuutisia, hankkeiden kuulumisia, puheenjohtajan tervehdyksen sekä tutustua tapahtumakalenteriin.

Yhteistyökumppanit mainostavat lehdessä. Lehteen on mahdollista ostaa mainostilaa.
Ota yhteyttä: info@kstuki.fi